top of page

Brücken ·  Zeiten   

Zeiten ·  Brücken

DSCF0032-Enhanced.jpg

Zelfs 177 jaar na haar eerste verschijning in Nederland, blijft het iets bijzonders als een ijzeren ophaalbrug in het stadsbeeld verschijnt. Al van ver word je verrast en uitgenodigd deze over te gaan.

DSCF0054-Enhanced_edited.png

Nederland is bij uitstek een land van bruggen in vele soorten en maten. Binnen de categorie van beweegbare bruggen, is de ijzeren ophaalbrug een van de meest opvallende.

DSCF0436-Enhanced.jpg

Door een zuinig gebruik van ruimte, werk en materiaal, dat neigt naar abstractie, belichamen deze balancerende structuren op een heldere manier de tijdgeest die ze voortbracht. 

De tijdsgeest die, met zijn mechanistische wereldbeeld, sinds het begin van de industriële revolutie mens en landschap heeft gevormd; en ons in zijn geglobaliseerde, gedigitaliseerde fase tot de dag van vandaag in zijn ban houdt.

DSCF0436-Enhanced.jpg
FJXE0153-Enhanced.jpg

De 4 ophaalbruggen gebouwd rond het Muntgebouw tussen 1886 en 1906, dateren uit een tijd, die in veel opzichten vergelijkbaar is met de onze: gekenmerkt door snelle technische vooruitgang, permanente transitie en ingrijpende sociale veranderingen.

FJXE0153-Enhanced.jpg
DSCF0371-Enhanced.jpg

Met deze fotoserie, gefocust op de constructieve details van ophaalbruggen, probeer ik de hierboven beschreven gevoelens en gedachten op een grafische manier vast te leggen: heroïsch, kwetsbaar, rationaal, in gespannen evenwicht, fluïde…

DSCF0371-Enhanced.jpg
DSCF4025.jpg

Wisselexpositie in het Kunst Brugwachtershuisje 
Abel Tasmanbrug, Lombok

8.3.2021 tot en met  1.5.2021

De expositie staat in de ramen van het Brugwachtershuisje en is van buiten af te bekijken. Het is mooi te combineren met een wandeling, koffietje in Park Oog in Al en dan ook even langs de foto's te lopen.

bottom of page